Témakörök

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:
Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Népfőiskolák együttműködése Európában

Előzmények

A projekt több hazai és határon túli szervezet korábbi szakmai együttműködésére épít. A Bihari Népfőiskola fontosnak tartotta korábban is a határon túli magyarsággal a kapcsolattartást. Ennek szellemében 2001. óta egyre bővülő együttműködéseket alakítottunk ki nagyváradi és erdélyi szervezetekkel. Először rendeztük meg a Kárpát-medencében tükör program keretében Berettyóújfaluban és Nagyváradon a magyar kultúra napját, amit azóta tovább bővítettünk más szervezetek bevonásával. 2004. óta a határ két oldalán működő civil szervezetek kapacitás bővítését vállaltuk fel közös képzéseinket.
A sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára, illetve az intézmény holdudvarához tartozó kulturális civil szervezetek több mint tíz éve együttműködnek erdélyi kulturális szervezetekkel. A Művelődés Ház 2010-ben nyitotta meg az Erdélyi Közművelődési Egyesület Észak-magyarországi Képviseleti Irodáját Sárospatakon. Az intézmény és a kapcsolódó civil szervezetek évek óta részt vesznek az erdélyi szórvány vidék kulturális életének szervezésében.
A Kultúrász Közhasznú Egyesület tagjainak egy része egyben a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Intézete munkatársa is, akiknek erdélyi felsőfokú oktatási intézményekkel vannak szakmai kapcsolataik.A projekt célja

A konstrukció, a felnőttképzési intézmények határon átnyúló együttműködésének fejlesztését tűzte ki célul. A nemzetközi együttműködés lehetőséget teremt a hazai tudásvagyon gyarapítására, a magyarországi ismeretek, tapasztalatok, eljárások átadására. Az együttműködés kiterjedhet intézményrendszerekre, jogi szabályozásra, hátrányos helyzetű csoportok igényeinek felmérésére, integrációjuk segítésére, korszerű módszerek elterjesztésére a szak- és felnőttképzés területén.


Legfontosabb részcélok:

- Változatos tartalmú, szakmai alapú, intézmények közötti együttműködés valósuljon meg.
- A tapasztalatok átadásának minél változatosabb formái valósuljanak meg.

A projekt bemutatása

A projekt tervezésekor a két hazai partner mellett hat erdélyi szervezetet kerestünk meg. Építve a korábbi együttműködésekre és a partnerek igényeire az alábbi tevékenységek kerültek beszervezésre:

- Az együttműködő partner szervezetek munkatársainak módszertani felkészítése. „A felnőttképzés módszertana”, valamint a „Képzők képzése – Kulcskompetenciák fejlesztése” képzési programokba 16 – 16 főt vonunk be. A képzéseket bentlakásos népfőiskola keretében Berettyóújfalui helyszínen oldjuk meg.
- Három műhelymunkát tartunk Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára intézményében. A műhelymunkákon plenáris és kiscsoportos foglalkozásokon 9 kompetencia képzési programját és tanyagát dolgozzuk ki. A tananyag fejlesztés során egy-egy képzési program elméleti összefoglalója mellett 35 – 40 gyakorlati feladatot is összeállítunk.
- E-tananyag fejlesztés keretében az elkészített 9 képzési programot a hozzá tartozó tananyagokkal együtt honlapunkon elektronikus formában is hozzáférhetővé tesszük.
- Az elkészített 9 kompetencia képzési programot a Felnőttképzési Akkreditáló Testülethez programakkreditációra benyújtjuk.
- A projekt eredményeit nyomtatott kiadványban bemutatjuk.
A támogatás összege 39 147 960 Ft.

Véletlen Képek

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljFodor Emőke
okt 14 : 16:50
Sziasztok!
Nem működik a honlap, vagy én nem tudom hogyan kell megnézni a gyakorlatokat? Emőke