Tájak-Házak-Ízek Fesztivál

 19 May 2019 : 09:04

Szakmai beszámoló
a Tájak-Házak-Ízek Fesztiválról

 

 1. A támogatott tevékenység megvalósulása
 

A fesztivált 2018. szeptember 15-én rendeztük meg, hagyományteremtő szándékkal. Az egész napos esemény helyszíne a Morotva ligetben volt, a környezet minden vonatkozásban illeszkedett a tervezett események, programok, kikapcsolódást, szórakozást biztosító tevékenységek tartalmához, lefolyásához. A helyszínt előzetesen többször bejártuk, a megvalósításban közreműködők számára megfelelő részletességű információs helyszínrajz készült a tájékoztatásadás, a kapcsolattartás segítésére. A programelemek színvonalas megvalósításához elegendő hely volt biztosítva, a munkavédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi előírások betartásához szakemberek segítségét is igénybe vettük. A főzőverseny résztvevőinek pavilonokat, asztalt, sörpadokat, tűzifát biztosítottunk szükség és igény szerint. A résztvevők számára nagyméretű információs tábla és programplakátok kihelyezésével adtunk megfelelő tájékoztatást, a megvalósításban közreműködő szakemberek, segítők, önkéntesek a program logójával ellátott piros színű pólókban adtak felvilágosítást, eligazítást a program teljes időtartama alatt.

A fesztivál programelemei kifejezték az elnevezésében szereplő szavak tartalmát: több hazai és határon túli tájegység megjelent a résztvevők, közreműködők lakóhelyében, a népi játékokban, a tárgyalkotásban, a zenében, dalban és a táncban, a kiállított kézműves termékekben, a különböző szórakoztató műsorokban. A házak az épített örökségre utalás mellett az életmód, a szokások, a hagyományok felelevenítésére, továbbadására, a közösségépítés, a közösségformálás lehetőségeire épülő, azt erősítő programokkal jelent meg a fesztiválon. Az ízek mindkettőhöz szervesen illeszkedett, a főzőverseny résztvevői nagy változatossággal mutatták be a különböző vidékek hagyományos, vagy a közösség által megújított, átalakított ételeiket, gasztronómiai alkotásaikat.

A fesztivál programjai 8:00 órától 21:00 óráig minden korosztály számára biztosítottak közösségi tevékenységeket, interaktív tudásszerző tevékenységeket a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek mellett. A célcsoport a fesztivál minden programjában térítésmentesen vehetett részt.

1.1.   A megvalósult programok leírása
 

8:00 - Főzőverseny: 35 csapat nevezett be a versenyre, határon belülről és határon túlról. Minden korosztály képviseltette magát, a középiskolásoktól a nyugdíjas korúakig férfiak – nők alkották a csapatok tagjait. A négy tagú zsűri a megjelenést, a főzőhelyszín berendezését, az ételek elnevezését, küllemét, állagát, tálalását, ízét egyaránt értékelte, a csapatok az értékelés szempontjait előzetesen megismerték.
9:30 „Csűrdön gölő” Néptánccsoportok, népdalénekesek műsora. A színpadon egymást követően több, gyermek és felnőtt tánccsoport - Bajnóca, Kökörcsin, Boróka, Cserbóka, Bihar– mutatta be a különböző tájegységek táncait, dalait. 
11:00 – Holló együttes: Vásárfia – gyerekműsor nem csak gyerekeknek
A szekszárdi zenekar interaktív, hangulatos összeállítással énekeltette és mozgatta meg a közönségét, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, albumaikról ismert dalokkal.
12:00 – Örökzöld dalok
Karcagi nagy Zoltán és Andy műsora
13:00 – FÉK és Gyáni István műsora a Valcer Táncstúdió közreműködésével: retro és mai slágerek hangzottak el
14:00 Körömvirág együttes
Műsorukat a zenei hagyományápolás céljával állították össze.
14:30  –  Hollóének  Hungarica  –  középkori  dallamok  mellett  népzenei,  világzenei átdolgozások hangzottak el fúvós, húros és ütős hangszereken
15:00 – Kokas Banda
A  tiszapéterfalvi  (Kárpátalja)  együttes  a  népzenei  örökségátadás,  a  népdalkincs megőrzése, népszerűsítése, továbbadása céljával muzsikált a színpadon
16:00 – A főzőverseny eredményhirdetése, a díjak átadása Minden résztvevő csapat dísztányért és emléklapot kapott
17:00 - Hollóének Hungarica – középkori dallamok, népzenei, világzenei átdolgozások fúvós, húros és ütős hangszereken
17:30 – Molnár György és koncertzenekara Közreműködik: Nádas György
19:00 – Sasvári Sándor különleges lovas műsora
20:00 – Pély Barna szólókoncertje

Kisérő programok:
-      Játszóházak
-      Kézműves bemutatók és vásár
-      Népi játszótér kosaras körhintával
-      Tréfás népi játékok
-      Óriás virágoskert
-      Kádár Ferkó fotószínháza
-      Óriáspalacsinta – sütés a nap során 3 alkalommal
-      Viseletekbe öltözés

2. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai céljai

-      a kulturális örökségünk minél szélesebb körű megismertetése
-      a hagyományos népi kultúra ismeretanyagának közvetítése, átörökítése, továbbadása
-      a folklór társadalmi, kulturális jelentőségének, szerepének hangsúlyozása a jelenkor kultúrájában-      nemzetközi hagyományőrző- és társadalmi kapcsolatok, együttműködések megerősítése, új kapcsolatok létrejöttének segítése
-      példaadása programok segítségével egymás, illetve más kultúrák, más emberek elfogadására
-      alkalom- és esélyteremtés a kisebb, vagy hátrányosabb helyzetű helyi közösségek megfelelő színvonalú művelődési programjainak kialakításához
-      a szociokulturális háttérből, életkorból egyéni helyzetből eredő hátrányok kompenzálása a közösségben történő hagyományápolással, a közösségi tudásmegosztással

3. A támogatott tevékenység tapasztalatai és eredményességének elemzése

A Tájak – Házak - Ízek Fesztivál leghangsúlyosabb eredménye az, hogy a programok, tevékenységek, események, látnivalók változatosságával, sokszínűségével szinte minden társadalmi csoportot és minden korosztályt meg tudott szólítani, el tudott érni. A fesztivál helyszínének tudatos megválasztásával a résztvevők megfelelő, rendezett, hangulatos környezetben ismerkedhettek a hagyományőrzéssel, a kulturális örökségünk széles spektrumát átfogó programelemek folyamatosan lehetőséget adtak mindenki számára a tartalmas kikapcsolódásra, szórakozásra, művelődésre
Programjainkon Bihar kulturális öröksége mellett ismerkedhettek különböző korok, más tájak, nemzetek zenei és táncos hagyományaival, viseleteivel, szokásaival,tárgyaival, termékekkel, játékokkal, és megkóstolhatták az ételeiket is. A fesztivál elősegíti különböző kultúrák, hagyományok találkozását, párbeszédét, felébresztheti az identitáskeresés iránti vágyat, bővíti, megerősítiaz egyén és a közösség kapcsolatrendszerét, segíti az értékválasztást, az értékrend formálását. Közvetítő szerepet tölt bea szűkebb és tágabb környezet kulturális értékeinek megismerésében, ezzel hozzájárul a tradíciók, szokások élővé tételéhez, a különbözőségek megértéséhez és elfogadásához.

A fesztivál szintén fontos eredménye a fiatalok, a gyermek- és ifjúsági korosztály nagyszámú jelenléte, a programokban való részvétele, közreműködése kulturális örökségünk megismerésében, továbbvitelében. Eredmény a különböző korosztályok és társadalmi csoportok együttműködése, közös tevékenysége, mely által kulturális örökségük különbözőségei mellett megtalálják az azonos, közös elemeket a hagyományokban, szokásokban, a távolságok kulturális identitásuk érvényesítése mellett is jelentősen csökkennek, ez segíti a kölcsönös elfogadást, elismerést és a további együttműködést. A programokban jelen lévő, megismerhető tárgyi és immateriális, kulturális örökségünket alkotó értékek nagy száma, változatossága bővítette a résztvevők ismereteit, hozzájárult kulturális tudatosságuk formálásához.

Szakmai megvalósítók:
-      projekt munkatársai: 5 fő
-      közreműködők: 12 fő
-      önkéntesek: 15 fő

Partnerek:

-        Nadányi Z. Műv. Ház
-        Bihari Múzeum
-        Bodorka Népmesepont
-        Bihari Népműv. Egyesület
-        Bihari Szakképzési Centrum
-        Termelők, kiállítók

A fesztivál 22 programjában a fellépő közreműködők száma: 45 Főzőversenyen résztvevők: 130 fő

Résztvevők becsült száma: 1200 fő

Minden programelem megvalósítása a környezet védelmének, a környezettudatos magatartás elvárásainak betartásával történt.

Nyilvánosság:
1.   Tájak – Házak – Ízek Fesztivál Bihari Hírlap XXVIII.évf. 9. szám

2.   https://www.facebook.com/Tájak-Házak-Ízek-Fesztivál-460632194443359/

3.   Tájak – Házak – Ízek Fesztivál http://mobil.berettyotv.hu/index.php?oldal=1&kateg=&id=1538

4.   Nem mindennapi ételkóstolón jártunk Berettyóújfaluban 
http://www.haon.hu/nem-mindennapi-etelkostolon-jartunk- berettyoujfaluban/3985647

5.  http://www.biharimuzeum.hu/muzeum/hirek/tajak-hazak-izek-fesztival