„Hagyomány és közösség” – a folklórműfajok

 19 May 2019 : 10:30

„Hagyomány és közösség” – a folklórműfajok

2018. március 23-24-én került sor a 2. műhelymunkára, ahol a felvidéki és érmelléki partnerszervezeteink mellett helyi résztvevőkkel igen sikeres rendezvényről számolhatunk be.
Félezer év térképei címmel nyílt kiállítás a Bihari Múzeumban, amely a Magyar Ferences Rendtartomány, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és Tirts Tamás magánygyűjteményének régi térképeiből és útikönyveiből készült. Dr. Kiss-Rigó László püspök bevezetőjében elmondta, hogy a XVI-XX. századból ad válogatást a kiállítás anyaga.

A kiállítás megtekintése után Kolozsvári István etnográfus Család és hagyomány az Érmelléken címmel mutatta be az Észak-Biharban létrehozott Heit Családi Birtok vállalkozását. Ahogy a meghívóban olvasható volt, Bihardiószeg és Létavértes településein kapcsolódik össze a családi vállalkozás, ahol két ősi kultúra találkozik egymással: a szőlőé és a tormáé.

Ezt követően az érmelléki bort és tormát Heit Lóránd néprajzkutató jóvoltából meg is kóstolhattuk, miközben sok érdekességet tudhattunk meg a hagyományos érmelléki szőlőfajtákról is. A jó hangulatot Heit Lóri és zenekara biztosította.

Március 24-én, szombaton, Harangozó Imre néprajzkutató volt a vendégünk, aki Hagyomány és közösség – a folklór műfajok közösségformáló ereje témában rendkívül tartalmas előadással gazdagította ismereteinket, megosztva velünk tapasztalatait a közösség formálás olykor göröngyös, de a jövőre nézve igen nagy jelentőségéről.