A Sárrét helytörténeti gyűjteményei I-II

 19 May 2019 : 11:08

A Sárrét helytörténeti gyűjteményei I.

A sárréti településeken található helytörténeti gyűjtemények, tájházak, múzeumok, egyéb emlékhelyek nagyon fontosak számunkra, mert közel hozzák, bemutatják a népi építészet jellegzetességeit, a múlt emlékeit, a Sárrét hagyományait, az életmódot, a mindennapok használati tárgyait.
Füzesgyarmat tájháza jellegzetes nádfedeles épület, a településen egykor élt emberek életkörülményeit változatosan mutatja be, a lakótérhez kapcsolódó kovácsműhely a mesterség és a mesterember környezetét és szerszámait korhűen szemlélteti a látogatók számára. Bucsán a Helytörténeti Múzeumban találkozhatunk a  régmúlt emlékeivel,  kéziszerszámok, ruházat,  fazekas termékek, a kender-feldolgozáshoz használt eszközök, a vallási élet tárgyai alkotják nagyobb részben  a gyűjtemény tárgyi anyagát. Láthatunk itt még helyben égetett "bárótéglákat", háztartási eszközöket, különleges, egyedileg készített szerszámokat is, de a régi fotókból összeállított tablókon láthatjuk  azokat az embereket, akik itt éltek és dolgoztak, a tárgyak alkotói, létrehozói és  használói  voltak a múltban.
A Helytörténeti Gyűjtemények Háza Körösladányban a helyi lakosság hajdani életkörülményeibe engedi betekinteni látogatóit, de bemutatja a hajdanvolt jellemzőbb mesterségek tárgyi emlékeit is.  Szeghalmon a Sárréti Múzeumban négy kiállítási egység található: Ősi foglalkozások - Népi életmód - Mesterségek - Szeghalom és környéke 900 évét bemutató helytörténeti kiállítás. A Mesterségek Háza és Tájház őrzi a tárgyakat és a hagyományokat Vésztőn, a vésztői emberek használati tárgyait és a helyi kézművesség máig őrzött emlékeit tekintheti meg a látogató, de lehetősége van a kézműves foglalkozásokba, hagyományőrző tevékenységekbe is bekapcsolódni. Dévaványán a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény folyamatosan, szakmai szempontok szerint feldolgozza, leltározza, kezeli a névadó által összegyűjtött régészeti és néprajzi anyagot, de természetesen a település történetével és kulturális életével kapcsolatos emlékeket is folyamatosan gyűjti és őrzi.

A Sárrét helytörténeti gyűjteményei II.

Sárrétudvari Helytörténeti Múzeumát azzal a céllal hozták létre helybeli és elszármazott lakosai, hogy az összegyűjtött értékes tájjellegű anyag megalapozzon egy olyan alapgyűjtemény, olyan állandó kiállítást, mely gazdag ismeretanyagot tartalmaz a falu hagyományos életmódjára és helytörténetére vonatkozóan.
Biharnagybajomban Szűcs Sándor néprajzkutató, író, etnográfus - "aki a legtöbbet tett azért, hogy a Sárrét múltjának értékei megőrződjenek a jövő számára" -  nevét őrzi az emlékház. A kemencés szobába került a gyékényből és háziszőttesből készült tárgyakat bemutató kiállítás, néhány használati tárggyal kiegészítve. A konyhában a kenyérsütés eszközeit gyűjtötték össze egyéb konyhai használati tárgyakkal együtt. A két hátsó szobában a településen gyűjtött, adományozott bútorok, képek kerültek elhelyezésre. Udvarán található még egy kovácsmúzeum is. A Nagyrábé - Tájház az itt élő emberek életébe nyújt tárgyaikon, eszközeiken keresztül betekintést. A Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye különleges időutazásra invitál a múltba, melyen a látogató betekintést nyerhet a 18-20. századi falusi gazdálkodás hagyományaiba a több, mint 2000 tárgy megtekintésével. Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeumban két állandó kiállítás található. Ezek egyike a Püspökladány és a Sárrét történetét bemutató helytörténeti kiállítás  A bihari Nagy- Sárrét története a lecsapolástól 1914- ig címmel. 
A tanulmányi kirándulásaink helyszínein felkeresett, meglátogatott hagyományőrző gyűjteményekről, emlékhelyekről, kiállításokról  részletesebben is beszámolunk.